Sinds enkele jaren bezoeken we met onze Arcticans-gidsen privé en met groepen regelmatig de Sami-gemeenschap in Kautokeino. Waar we warme contacten onderhouden met de Sami, die ons regelmatig berichten over hun leven in de arctische natuur.

We hebben ontzettend veel respect voor deze mooie cultuur en willen jullie graag laten meegenieten van de exclusieve beelden die we uit hun leven mogen ontvangen.

Zo ontvingen we op 15 november prachtige beelden van de rendierhoederij, één van de belangrijkste zaken in het dagelijks leven van de Sami.

November is de maand waarin de kuddes worden samengedreven voor de slacht. Doorgaans kunnen er kuddes van 6 tot 7 families bij elkaar lopen, waardoor deze verschillende kuddes eerst van elkaar gescheiden moeten worden. Dit gebeurt op basis van een oormerk dat voor elke familie uniek is. De rendieren gaan dicht op elkaar gepakt rondjes lopen waarna ze één voor één gevangen worden.

Na de slacht worden de overgebleven rendierkuddes in kleinere groepen naar hun winter begrazingszone geleid.


Wegens de klimaatopwarming brengt dit tegenwoordig grote problemen voor de herders met zich mee, aangezien rivieren nog niet bevroren zijn en de kuddes deze rivieren dus al zwemmend moeten trotseren.